28 Şubat 2011 Pazartesi

Elma - Starkrimson Delicious


A.B.D. orijinli eski bir çeşit olmasına karşın, ülkemizde en fazla yetiştiriciliği yapılan çeşitler arasındadır. Ağacı orta kuvvetli ve yarı dik gelişir. Meyvesi orta irilikte ve kalitelidir. Kabuk; sarı zemin üzerine parlak kırmızı - morumsu renktedir. Meyve eti beyaz, sulu, sert ve lezzetlidir. Soğukta muhafazaya uygun bir çeşit olup soğuk hava tesislerinde 7-8 ay süre muhafaza edilir.

Hasat zamanı ;  Eylül ortasında toplanır.

Dölleyicileri ; Golden Delicious, Granny Smith, Gala gurubu, Brauburn ve Stark Spur Golden Delicious çeşitleridir.

İklim ve toprak İsteği ; Akdeniz ve Ege Bölgesi' nin 300-800m.rakımlı kesimlerinde kış soğuklanma ihtiyacı 7,2  derecenin altında 600-1200 saat arasında olan Jersey Mac, Vista Bella, Summer Red, Red Star, Anna, Golden Dorset, Williams Pride ve Gala gurubu yazlık ve güzlük elma çeşitler önerilmektedir. Geçit ve iç bölgelerde soğuklanma ihtiyacı 1500-2500 saat arasında olan, uzun süre depolanabilen kışlık çeşitlerin yetiştirilmesi önerilmektedir. Elmalar aktif kireç oranı %12' nin üzerinde ve ağır bünyeli toprakları sevmez.

Anaç Kullanımı ; Elma klon anaçları üzerinde 2. yıldan itibaren ürün alınmaya başlanılmakta, tam verim çağı olan 7. yaşta ise dekara 8-10 ton ürün alınabilmektedir. Tam bodur M9 ve bu anaçtan geliştirilen Pajam1, Pajam2 ve EMLA9 gibi anaçlar fitoptoraya dayanıklı olup ateş yanıklığı bakteriyel hastalığına kısmen hassastır. Bu anaçlarla 3-3,5m. yüksekliğe kadar çıkan telli destek sistemi ile bahçeler kurulmalıdır. Tam bodur anaçlarla kurulan bahçelerde dikim sıklığı; sıralar arası 3,5-4m. sıra üzeri 1-1,5m. olmalıdır. Spıur tip çeşitler tam bodur elma klon anaçları üzerine aşılanmamalıdır. Bodur M9 anaçları üzerinde kurulan bahçelerde dekara 166-250 arasında M26, M7 ve MM106 yarı bodur klon anaçlarına aşılanan çeşitlerde dekara 65-120 arasında, kuvvetli gelişen MM111 klon anacında 50-85 arasında elma fidanı dikilebilir. MM111 anacı diğer elma klon anaçlarına göre kuraklığa daha dayanıklıdır.

Hastalık ve Zararlılar ; Elma küllemesi, Elma karalekesi, Monilya ve elma virüsleri önemli hastalıklar, Elma ağ kurdu, Elma iç kurdu, Elma pamuklu biti önemli zararlılar arasındadır.

fidanmar@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder